About

Lystbækgaard er en fårehyrdegård som siden 2000 har haft egne får og lammeproducerede produkter til salg. En gårdbutik hvor alle varer har en unik historie, med helt tæt forhold til naturen. Lystbækgaard er en af Danmarks få erhversfårehyrdegårde. Gården holder ca 1000 moderfår og lam, 15 geder, et par heste og vores 4 kloge bordercollier som er et vigtigt redskab i vores daglige arbejde. Derudover har vi to Maremma livestock guardian dogs, som fungerer som vogtehunde mod rovdyr.

Fårene tilknyttet lystbækgaard er fritgående på de vestjyske enge, klitter og heder,  der har stort behov for græssende husdyr. Fårene afhjælper invasiv beplantning i at overtage miljøerne, og sikre vores biodiversitet opretholdes. Vi arbejder med vandrehyrder, som flytter fårene fra sted til sted, så afgræsningen sker i dagtimerne over forskellige arealer.Netop med dette, har Lystbækgaard været indstillet til Nordisk miljøpris 2020 https://www.norden.org/da/nominee/lystbaekgaard-inkl-konceptet-vandrehyrde-danmark 


Fårene vi arbejder med er Nordiske korthalede racer som Spelsau, Gutefår og tyske hedefår nedstammet fra Lüneburger Heide.Udover det vigtige arbejde fårene gør, har det også en masse biprodukter som vi udnytter 100% på gården. De typer får vi arbejder med, er langhåret som gør dem særdeles egnede til at være ude hele året, med deres tykke underhold og lange dækhår er de klædt på til det nordiske omskiftelige klima. Fårene klippes årligt, og ulden derfra bruges til mange gøremål. Vi har fra vores Gaardbutik salg af langtidsholdbare og slidstærke spundne garner, råuld til strik og spinning, filt m.m. Salg af lækkert velsmagende lammekød, horn og smukke skind og pelse. Vi arbejder ud fra cirkulære principper og zero waste og vi forsøger at bruge alle ressourcer forbundet med fårene. På Lystbækgaard er der tid og plads til oplæring i de kulturelle og traditionelle kundskaber knyttet til livet på landet. Vi afholder jævnligt kurser i traditionelt håndværk, ide-cafeér og deling af erfaringsbaserede kundskaber og vidensdeling. Vi arbejder for at holder liv i lærecirkler de vores kultur og håndværk viderføres.


Får og geder har gennem 500 år vedligeholdt artsrige græsområder og forhindret invasiv beplantning skulle overtage. Fårene spredes ligeledes plantefrø i deres lang pels og med deres klove, så de genvokser nye steder. På denne måde skaber dyrene artmangfoldighed og biodiversitet.


Ved at bruge lokale produkter fra Nordens oprindelige fårerace er du med til at støtte et levende kulturminde og når vi kender historen til det vi køber, så får produkterne større værdi og vi passer bedre på dem, og skaber en længere holdbarhed.


Vi har åben Onsdag og Torsdag fra kl. 13-17 samt grupper efter aftale.


Velkommen til Lystbækgaard Gaardbutik.